Odbijanje nagrade Lekarske komore Srbije za istaknuto angažovanje u borbi protiv COVID-19 – prof. dr Aleksandar N. Nešković

Reakcija prof. dr Aleksandra N. Neškovića na poziv na svečanu dodelu nagrada Lekarske komore Srbije za istaknuto angažovanje u borbi protiv COVID-19:
 
“Ovom prilikom želim da Vas obavestim da ODBIJAM da primim nagradu Lekarske komore Srbije za “istaknuto angažovanje u borbi protiv kovid 19”.
 
Smatram da tokom čitavog trajanja epidemije, Lekarska komora Srbije nije ni izbliza dovoljno učinila da zaštiti interese lekara i pacijenata i da je svojom neaktivnošću i neprincipijelnošću doprinela stvaranju atmosfere nepoverenja prema medicinskoj nauci i struci i otvorila prostor za nesmetano divljanje antivaksera i nestručnih kolega u medijima.
 
Nastala atmosfera nepoverenja i opšte konfuzije je, po mom mišljenju, značajno doprinela povećanju oboljevanja i umiranja od kovida 19.
 
Lekarska komora Srbije, naravno, nije jedina odgovorna za ovakav razvoj situacije, ali, po mom dubokom uverenju, odgovornost koju sigurno ima je diskvalifikuje da dodeljuje bilo kakva priznanja za angažovanje lekara u borbi protiv pandemije. 
 
Kao poseban, katastrofalan i, po mom mišljenju, svesno i namerno učinjen propust od strane rukovodstva i organa Lekarske komore Srbije, smatram odsustvo konkretne reakcije na dopis grupe profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu (profesori Slobodan Savić, Đorđe Alempijević, Srđan Milovanović i Aleksandar N. Nešković) i koleginice Elizabete Paunović iz aprila 2020. godine. U tom dopisu se od Lekarske komore Srbije argumentovano zahtevalo da se javno ogradi od brojnih neprofesionalnih istupa Branimira Nestorovića u medijima, u to vreme aktivnog člana Kriznog štaba i redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu. Naime, profesor Nestorović je od početka epidemije u brojnim javnim istupima iznosio naučne neistine, besmislice, nipodaštavao i ismevao opasnost od epidemije i javno promovisao neprimerene obrasce ponašanja, što je doprinelo nekontrolisanom širenju epidemije u Srbiji, masovnom oboljevanju i umiranju stanovništva i, kasnije, lošem odzivu vakcinaciji. 
 
U odsustvu konkretne reakcije na pomenuti dopis grupe lekara (koji je zbog odsustva odgovora bio ponovljen), od strane Lekarske komore Srbije bila su ponuđena objašnjenja koja vređaju inteligenciju i zdrav razum i koja ovom prilikom ne želim da komentarišem.
 
Onoga dana kada Lekarska komora Srbije bude smogla snage da se, bez obzira o kome se radi,  jasno i konkretno odredi u odnosu na neprofesionalizam svojih članova, da konkretno osudi promovisanje naučno nedokazanih ili opovrgnutih teorija i da se jasno ogradi i sankcioniše u skladu sa svojim ovlašćenjima ponašanja svojih članova koja su očigledno suprotstavljena univerzalnim etičkim i moralnim načelima lekarskog poziva, tek tada će, po mom mišljenju, postati kvalifikovana da legitimno daje “nagrade i priznanja” i za nešto što je eventualno učinjeno dobro. 
 
Do tada, umesto nagrade, osećam stid.”
 
 
Prof. dr Aleksandar N. Nešković
redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu
 

1 thought on “Odbijanje nagrade Lekarske komore Srbije za istaknuto angažovanje u borbi protiv COVID-19 – prof. dr Aleksandar N. Nešković”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *