Saopštenje UPK povodom najavljenih 3000 dinara za vakcinisane

3000 za gospodina

Najava o 3000 dinara za vakcinisane govori o tome da smo kao društvo na tom finansijskom i duhovnom nivou i toliko sluđeni da je procena da se sa 3000 dinara ljudi mogu razuveriti i naterati da se vakcinišu. Možda je ta procena i tačna ali mi ne želimo da verujemo u to.

Svaki tračak nade da će se država okrenuti edukaciji i osvešćivanju gradjana o značaju vakcinacije, ovim pada u vodu. Iako želimo da pohvalimo pravovremenu nabavku vakcina i dobru organizaciju vakcinisanja, mora biti jasno da narod nije kriv što neće da se vakciniše nakon godinu dana sluđivanja antivakserskim stavovima plasiranim od strane pojedinih medija sa nacionalnom frekvencijom.

Ovim putem apelujemo na državne organe:

  • Da se usmere na edukaciju stanovništva o kovidu i značaju vakcinacije.
  • Da ukažu na grešku napravljenu promocijom antivakserskog stanovišta unazad godinu dana i povuku orden dat Branimiru Nestoroviću. 
  • Da kazne medije koji ubuduće budu zastupali antivakserski stav imajući u vidu da značajno ugrožavaju zdravlje stanovništva.
  • Da ukinu krizni štab s obzirom na to da više nema nikakvu ulogu ni u društvu ni u struci i da vrate u funkciju Komisiju za borbu protiv zaraznih bolesti.

U smislu borbe protiv kovida i za vraćanje normalnom životu, to bi bio dosta dobar početak, te apelujemo na državne organe da budu svesni žrtava koje su kolege i gradjani podneli u ovih godinu dana i da se sa pijetetom ophode prema tome. 

Ovako brutalnim populizmom bojimo se da je kompas izgubljen, da tumaramo kao zaluđeno društvo u jako opasnom smeru. Srljamo ka društvu za koje je plemenska zajednica uzvišena s obzirom na to da tu postoje kakva takva pravila i načela. S tim u vezi kao lekari i intelektualci smatramo da je vreme da se prestane sa tako teškim populizmom i da se ozbiljne teme poput antivaksera, kvaliteta vazduha, neslobodnog drustva, sumnje na pedofiliju kod drzavnih funkcionera i korupciju proaktivno rešavaju u institucijama sistema, a ne da se kao do sada guraju pod tepih posredstvom medija sa nacionalnom frekvencijom.

Nadamo se da ćete dobronamerno shvatiti naše preporuke.

Ujedinjeni protiv kovida

Kontaktirajte nas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *