Grip i kovid

Autor: prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti

Kako da znamo da li imamo grip ili kovid? Da li je potrebno primiti vakcinu protiv gripa i vakcinu protiv kovida? Kako SZO odlučuje o sastavu vakcine protiv gripa?

Sezonski grip i kovid, naročito u početku, imaju veoma slične simptome i nekada ih je teško razlikovati samo po tome. I jedna i druga bolest najčešće počinju respiratornim simptomima kao što su: bolovi u grlu, kašalj, kijanje, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, opšta slabost i malaksalost. Kod kovida mogu da se jave i veoma specifični simptomi kao što su gubitak čula mirisa i ukusa.

U borbi protiv obe ove bolesti najvažnija je prevencija, koja bi uz striktno sprovođenje i poštovanje mogla dovesti do toga da simptomi kod obe ove bolesti budu veoma blagi. Pri pojavi prvih simptoma, potrebno je testirati se da bi se isključio Kovid 19 i izolovati se dok se ne saznaju rezultati. Prevencija podrazumeva pre svega redovno i pravilno pranje ruku i održavanje lične i opšte higijene, poštovanje fizičke distance, redovno provetravanje životnih i radnih prostorija, nošenje zaštitnih maski, izbegavanje kontakta sa zaraženim licima kao i  masovnih skupova, izolacija i testiranje ukoliko se pojave simptomi i promovisanje zdravog načina života u smislu balansa zdrave ishrane i fizičke aktivnosti. Uz sve navedene preventivne mere, vakcinacija je najefikasniji vid prevencije sezonskog gripa. Svake godine se po preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izrađuje vakcina protiv sezonskog gripa koja je modifikovana u odnosu na nove varijacije virusa influence. Preporuka je da se vakcina protiv gripa (jedna doza) primi u drugoj polovini oktobra i početkom novembra, a zaštita se stvara dve do tri nedelje posle dobijanja vakcine. 

 

Grip

Grip je virusno oboljenje organa za disanje koje se pojavljuje sezonski, a prenosi se kapljično. Ovu bolest izaziva virus influenca i od trenutka infekcije do pojave simptoma može proći od jednog do tri dana.

Simptomi gripa su: bol u grlu, zapušen nos, suvi kašalj ili promuklost i uglavnom se ispoljavaju posle jednog ili dva dana od zaražavanja. Zatim umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, mučnina, pospanost, dezorijentisanost, gubitak apetita su takođe neki od čestih simptoma. Oboleli mogu imati povišenu temperaturu i do 40 stepeni, posebno u prva tri dana od zaražavanja, a uobičajeno je da temperatura ostane povišena četiri do šest dana. Komplikacija koja se najčešće javlja je upala pluća, ali grip može dovesti i do srčane slabosti, aritmije i neuroloških tegoba. Do smrtnog ishoda može doći usled zahvaćenosti celih pluća, ali su takvi slučajevi veoma retki.

Vakcina protiv gripa je po tipu inaktivisana vakcina, daje se decenijama i veoma je bezbedna. Postoji veliki broj različitih virusa gripa i oni mutiraju i menjaju se vrlo često. Zato je veoma važno znati koji su virusi dominantni u kojoj sezoni da bi se upotrebio upravo antigen tog virusa za modifikovanje vakcine. SZO ima 136 laboratorija širom sveta koje stalno prate viruse koji cirkulišu i dva puta godišnje se vakcina protiv gripa modifikuje. Od 15. oktobra  2021. počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa u Srbiji.

Aktivna imunizacija protiv gripa se preporučuje kod lica starijih od šest meseci života, navodi se u Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti Rebublike Srbije. Ona se posebno preporučuje licima u riziku od teške kliničke slike i komplikacija, kao što su trudnice, osobe starije od 65 godina, lica sa hroničnim respiratornim, kardiovaskularnim, malignim, metaboličkim i drugim bolestima, kao i članovima njihovih porodica. Do 2020. godine se u Srbiji primala najčešće francuska, Pasterova vakcina – Vaxigrip i holandska vakcina – Influvac koju proizvodi farmaceutska kompanija Abbott. Obe ove vakcine su četvorovalentne, što znači da sadrže po dva antigena A i B sezonskog virusa. Ove vakcine se distribuiraju u domovima zadravlja, a mogu se i kupiti i u bolje snabdevenim apotekama. U Srbiji se od oktobra 2020. godine kao sezonska vakcina protiv gripa primenjuje  vakcina TorVaxFlu, čiji je distributer Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak. Vakcina TorVaxFlu je trovalentna i sadrži dva antigena virusa A i jedan antigen virusa B i preporučena je osobama od 18-65 godina.

 

Kovid-19

Simptomi  Kovid-19 izazvani Delta sojem virusa korone su nešto drugačiji od simptoma  inciijalnog soja koji se pojavio u Kini. Najčešće se javlja:  glavobolja, bol u grlu, povišena temperatura, curenje iz nosa, gubitak čula mirisa i ukusa, mučnina, povraćanje, dijareja itd. Ti simptomi se javljuju nakon dva do pet dana nakon inficiranja. Bitno je znati da kod Delta soja virusa korona, simptomi samo prvih par dana liče na grip. Vrlo brzo može doći do pogoršanja, pojave pneumonije i mnogobrojnih drugih komplikacija, kao i potrebe za bolničkim lečenjem sa vrlo neizvesnim ishodom. I posle izlečenja akutnih simptoma, veoma često se javlja produženi kovid, koji može trajati i nekoliko meseci, praćen mnogobrojnim simptomima (zabeleženo je preko dvesta simptoma) i komplikacijama.

U kom pravcu će se bolest razvijati, zavisi od mnogo faktora: individualnog imunskog statusa, godina starosti, genetike domaćina, pridruženih bolesti, od adekvatnog i pravovremenog dijagnostikovanja i lečenja, a najviše od toga da li smo vakcinisani ili ne. 
Bitno je izolovati se i testirati se pri pojavi prvih simptoma. Zavisno od proizvođača, brzi antigenski testovi mogu da pokažu određen stepen lažno negativnih rezultata. Zato, ukoliko je antigenski negativna, a simptomi ukazuju na kovid infekciju treba da se potvrdi PCR testom. Na osnovu testa i osnovne laboratorije pacijentu se dalje preporučuje odgovarajući tok terapije.

Više o vakcinama protiv Kovid-19, možete naći ovde.

 

Kombinacija vakcina za grip i Kovid-19

Mnogi se, u jeku pandemije korona virusa pitaju da li je bezbedno, pored vakcinacije protiv Kovid-19, primiti i vakcinu protiv sezonskog gripa. Poželjno je konsultovati se sa svojim lekarom o svojim indikacijama da se prime i sezonska vakcina protiv gripa i vakcina protiv Kovid-19. Međutim, postoji više studija koje su pokazale da je bezbedno primiti obe vakcine istovremeno. Po Stručno metodološkom uputstvu (SMU) o vakcinaciji koje izdaje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Nacionalni koordinacioni tim za sprovođenje imunizacije protiv Kovid-19, Stručni komitet za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” obe vakcine se mogu primiti u isto vreme, u dve različite ruke.

Vakcina protiv sezonskog gripa je značajna sama po sebi, a još je značajnija sada u toku epidemije virusa korona zbog očekivanog preklapanja. Sezonski grip može sam po sebi da bude opasan, a udruženi dodatno komplikuju i otežavaju situaciju i ugrožavaju kako zdravlje građana, tako i već preopterećeni zdravstveni sistem. Pokazano je da su ljudi zaraženi sa oba virusa pod duplo većim rizikom da umru u poređenju sa ljudima koji imaju samo Kovid-19. Tako da se, iz predostrožnosti, u preporukama za prevenciju i lečenje Kovid-19 infekcije, preporučuje i vakcinacija protiv sezonskog gripa, naročito ugroženih kategorija stanovništva.

Broj zaraženih i umrlih od sezonskog gripa je drastično opao širom sveta tokom prošle sezone 2020-2021. u odnosu na sezonu 2019-2020, pokazuje istraživanje specijalizovanog magazina Sajentifik Amerikan. Pretpostavlja se da je razlog tome najverovatnije primena preventivnih mera za suzbijanje korona virusa koje podrazumevaju pojačanu higijenu, dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, fizičku distancu i ograničenje kretanja.

Kontaktirajte nas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *