Pismo na kraju 2020. godine – Građanima RS

Dragi i poštovani građani, svi vi koji nam verujete, ali i svi vi koji ste sluđeni i ne verujete ni nama niti bilo kome. Svi vi koji ste besni, umorni, brinete za svoje bližnje. Svi vi koji ste se oporavili ili ste još uvek bolesni. Svi vi koji ste, kao i mi, željni normalnog života. Svi vi koji čekate vakcinu i svi vi kojima “korona neće ništa”. Svi vi koji volite, kojima neko nedostaje, koji molite za pomoć. Svi vi ponosni i dobri ljudi…

 Ujedinjeni protiv kovida su vam uputili apel u kome stoji kako da proslavite novogodišnje praznike. U skladu sa tim ove mere treba da posluže da se što manje vas razboli, kako bi bilo manje umrlih i kako bi mi imali manje posla. Molimo vas da pokažete svima nama koji ćemo i tih dana i tih noći raditi u bolnicima, spašavajući živote drugih dok rizikujemo svoje, da nas poštujete. Pozivamo vas da se prebrojimo. Prebrojimo na one koji će tokom novogodišnjih praznika slaviti u svom domu u najužem krugu porodice i one koji će slaviti u rasprodatim restoranima i iznajmljenim stanovima. Ta noć će pokazati koliko je nas i koliko je njih, nakon čega će biti jasnije da li u ovoj zemlji ima smisla živeti na ovaj naš ili onaj njihov način. Sasvim smo svesni da će ovi drugi dobrim delom potom doći da traže pomoć od nas.

U danima pred nama dajte sebi oduška kako bi se sačuvali od opasnog trovanja kojem smo izloženi zagađenim vazduhom i zagađenom istinom. Stoga ćemo vam ovom prilikom za narednu nedelju predložiti par mera prevencije za očuvanje zdravog razuma:

  1. Isključite televizor ili makar ograničite informacije koje dobijate na kanalima sa nacionalnom frekvencijom i time dokazite sebi da ne pristajete da živite u laži. U vreme drugog dnevnika RTSa blagotvorno je izaći na prozore, slušati muziku, razgovarati sa komšijama itd. Budite kreativni dajte sebi oduška.
  2. U ponoć 31. 12. takođe budite na svojim prozorima, pokažite da ste kod kuće, da zajedno proslavimo Novu godinu i pokažemo koliko nas ima društveno odgovornih i da nam pokažete koliko vas ima koji cenite medicinske radnike i obolele koji tu noć ne provode sa svojim porodicama.
  3. Neka vas praznični dani podsete na ljubav i solidarnost. Volite svoje bližnje, zagrlite ih snažno u novogodišnjoj noći, a svima onima koji nisu sa vama pošaljite dobru energiju.

Sve najbolje u Novoj godini, pre svega dobro zdravlje, želi vam udruženje lekara ‘’Ujedinjeni protiv kovida’’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *