Pravo svih građana je da budu informisani

Naše analize situacije u Evropi i većem delu sveta pokazuju da nigde građanima nisu uskraćene informacije o učestalosti COVID-19 kao u Srbiji. Na sajtu Instituta „Batut“ mogu se naći „Statistički podaci o virusu COVID-19 (!?) u Srbiji“, ali prikazani samo zbirno i ograničeni na poslednji 24-časovni period. S naporom se može doći do sličnih podataka i za neke daleke aprilske datume. U pogledu brojeva, to je sve.

Ne ulazimo u razloge tako žalosnog stanja, bilo da je reč o nemaru, nesposobnosti obavljanja funkcije Instituta ili svesnom skrivanju.

Pozivamo se, međutim, na svoje pravo da, poput građana ostalih civilizovanih sredina, budemo pristojno informisani o toku epidemije. Zato zahtevamo sledeće:

1. Raščlanjeno prikazivanje urađenih testova, i to:

a) za poslednji 24-časovni izveštajni period i za sve vreme (od 6. marta)

b) po vrsti testa (PCR, antigenski, serološki),

c) po kategorijama ispitanika (prvi pregled sumnjivih na oboljenje, kasniji, odnosno kontrolni pregled, testirani kontakti, testirani na lični zahtev itd.),

d) po okruzima.

2. Svakodnevno ažurirano prikazivanje broja registrovanih, hospitalizovanih, podvrgnutih mehaničkoj ventilaciji i, naročito, umrlih osoba, i to:

a) za poslednji 24-časovni izveštajni period i za sve vreme (od 6. marta),

b) po zdravstvenim ustanovama, i

c) za umrle van zdravstvene ustanove po naseljima.

Posle svih aritmetičkih frustracija kojima je bila izložena, naša javnost s pravom očekuje da bude dostojno informisana. Pravni tim UPK priprema zvanične zahteve koje ćemo dostaviti na adrese više institucija.

 

Izvršni odbor i Savet udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *