Saopštenje UPK o sahrani Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja

Udruženje lekara “Ujedinjeni protiv kovida” (UPK) čine lekari koji sa krajnjim naporima zbrinjavaju svoje sugrađane obolele od ove nekada teške, a nekada smrtonosne bolesti.

 

UPK sa dubokom zabrinutošću upozorava javnost da najavljena sahrana patrijarha Irineja predstavlja, sa epidemiološkog aspekta, dogadjaj najvećeg rizika.

UPK zahteva da svi akteri, državni organi, SPC i stanovništvo preuzmu odgovornost i ponašaju se u skladu sa zakonom i propisima koji važe u vreme epidemije.

Konkretno:

1. Državni organi imaju zakonsku obavezu da obezbede striktno sprovodjenje važećih propisa i zakona usmerenih na suzbijanje epidemije i rizika od zaražavanja.

2. Od odgovornih predstavnika SPC izričito zahtevamo da religijske obrede striktno prilagode epidemiološkoj situaciji i time spreče širenje zaraze medju vernicima.

3. Od stanovništva zahtevamo razumno ponašanje, koje podrazumeva ostanak kod kuće i odavanje pošte patrijarhu Irineju u krugu porodice.

Upozoravamo da svako postupanje i ponašanje koje odudara od ovoga, podleže krivičnoj odgovornosti i sigurno će doprineti masovnom oboljevanju i umiranju nevinih, naših poznanika, rodjaka i prijatelja.

UPK smatra da, uz poštovanje svih verskih osećanja, organizacija sahrane patrijarha Irineja na način kako je to planirano i pasivan stav državnih organa po ovom pitanju predstavljaju prvorazrednu opasnost po zdravlje stanovništva i zdravstveni sistem i da su u direktnoj koliziji sa zakonom i važećim propisima u vreme epidemije!

Okupljanje hiljade vernika iz cele zemlje je potencijalno poslednji udarac na zdravstveni sistem koji je na izdisaju i šamar svim zdravstvenim radnicima koji se svakodnevno bore u kovid sistemu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *