Paket mera za ugostiteljske objekte* udruženja lekara “Ujedinjeni protiv kovida”

Autori: epidemiološki tim UPK

*Ugostiteljski objekat jeste funkcionalno povezan, posebno uređen i opremljen prostor koji ispunjava propisane minimalne tehničke i sanitarno-higijenske uslove za pružanje ugostiteljskih usluga, odnosno usluga smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u ugostiteljskom objektu, kao i pripremanja hrane i dostavljanja korisnicima za potrošnju na drugom mestu (npr. restorani, restorani brze hrane, hoteli, moteli, kiosci sa prodajom hrane, kafići, klubovi, kafane, menze i kantine, ketering službe…)

Ovaj detaljni paket za ugostitelje predstavlja jedan deo generalnog pregleda mera koji možete pogledati ovde.

Sadržaj
1. Ciljevi ovog paketa mera
2. Primena
3. Lična odgovornost
4. Opšte mere prevencije prenošenja virusa
5. Specifične mere za ugostiteljske objekte
5.1. Korišćenje ugostiteljskih objekata
5.2. Brza provera zdravstvenog stanja
5.3. Primena mera fizičkog distanciranja
5.4. Primena higijenskih mera
5.5. Provetravanje
6. Dodatne mere po tipu ugostiteljskog objekta
6.1. Ugostiteljski objekti u kojima se služi hrana – kuhinja
6.2. Hoteli
6.3. Restorani brze hrane koji služe hranu “za poneti”
6.4. Dostavljači na kućnu adresu
6.5. Noćni klubovi i splavovi
6.6. Preduzeća za iznajmljivanje prostorija i konferencijskih sala

1. Ciljevi ovog paketa mera

Ugostiteljski objekti, naročito oni u kojima se služe hrana i piće a posebno svira živa muzika su dokazano veoma povoljno okruženje za brzo prenošenje virusa SARS-CoV2. Ovaj dokument sadrži preporuke osnovnih mera koje su neophodne u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom kako bi se postiglo maksimalno spečavanje rasejavanja novog virusa korona kada objekti rade. Bazirane su na preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. One mogu pomoći ugostiteljima da na što efikasniji način spreče prenošenje virusa i time omoguće rad i sačuvaju zdravlje svojih radnika i gostiju. To se postiže ograničavanjem broja kontaktnih momenata, sprečavanjem formiranja grupa, kontrolom kretanja i ograničavanjem boravka u ovim objektima. Sve mere se baziraju na osnovnim principima poput držanja odstojanja od 1,5m, poštovanja higijenskih mera, nošenja maski i brze provere zdravstvenog stanja. Osnovne mere koje su opisane u ovom dokumentu moraju se primenjivati bez obzira na nivo rizika, dokle god je proglašena epidemija.

2. Primena

Situacija početkom novembra 2020. godine ukazuje na potrebu da se korišćenje ugostiteljskih objekata limitira na neki način. Bez uvida u tačnu epidemiološku situaciju, ne možemo precizno odrediti jačinu dodatnih mera koje su potrebne kao i u kojim okruzima je potrebna primena mera. Da bismo mogli da jasno definišemo trenutnu epidemiološku situaciju potrebno je pratiti i znati brzinu promene vrednosti nekoliko epidemioloških parametara u prethodnom periodu:

  1. broj, mesto, rasprostranjenost i karakteristike zaraženih, uključujući obim sekundarnog i tercijarnog prenošenja virusa;
  2. 14-dnevna i 7-dnevna kumulativna incidenca, 5-dnevni prosek slučajeva po okruzima i na nacionalnom nivou;
  3. indikatori prenošenja virusa (uključujući broj zaraženih, stopu pozitivnih u odnosu na ukupno testirane i reproduktivni broj);
  4. kapaciteti zaštite za upravljanje epidemijama u okruženjima sa visokim rizikom i kod osetljive populacije;
  5. kapaciteti i mogućnosti programa za uzorkovanje, ispitivanje, praćenje kontakata i nadzor bolesti;
  6. kapaciteti i otpornost zdravstvene službe u pogledu: novih prijema i popunjenosti bolnica i novih prijema u intenzivnim jedinicama i njihove popunjenosti;
  7. brojevi umrlih;
  8. podaci o suzbijanju zaraze i uvođenju sezonske vakcine protiv gripa;
  9. međunarodna situacija u regionu i svetu. 

Zato su ove kombinacije mera samo preporuke i podložne su promenama u zavisnosti od trenutne epidemiološke situacije. One mogu da variraju kroz nekoliko nivoa kao što je prikazano u tabeli:

Udruženje “Ujedinjeni protiv kovida” smatra da je trenutna situacija u zdravstvu takva da iziskuje hitnu primenu barem četvrtog nivoa ovog plana. Koji god nivo da se primeni, mora ostati na snazi u trajanju od najmanje dve nedelje kako bi se primetio efekat. Nakon toga na osnovu istih epidemioloških parametara i njihove promene napraviti procenu da li treba produžiti meru ili ne. Takođe, pri povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, mere treba popuštati postepeno, prateći iste nivoe. Odgovornost države je da u svakom od ovih slučajeva obezbedi paket finansijske pomoći najugroženijim preduzitnicima koji bi im pomogao dok su mere na snazi.

3. Lična odgovornost

Ove mere važe za sve ljude koji ulaze u ugostiteljski objekat uključujući goste, radnike, snabdevače, dostavljače, čistače i ostale. Odgovornost ugostitelja je da primenjuju mere na snazi u celosti i prilagode svoj prostor i organizaciju rada ovim merama. Ako vlasnik objekta nije prisutan, poslovođa snosi konačnu odgovornost. Visina sankcija odgovara prekršaju po navedenim nivoima. Poslodavac je dužan da imenuje lice odgovorno za primenu protivepidemijskih mera u okviru objekta (kao i eventualno formiranje i kontrolu redova ispred objekta) i da na javnom mestu istakne ime te odgovorne osobe. Ta osoba je odgovorna za obezbeđivanje zaštite zdravlja gostiju i zaposlenih tokom njihovog rada. Poslodavac je odgovoran za pravilnu edukaciju zaposlenih o novim merama i načinima za njihovu primenu. Takođe je odgovoran za nadgledanje poštovanja mera i preporuka i njihovo prikazivanje na vidnom mestu:

  • Na svim ulazima u objekat;
  • U samom objektu;
  • U bašti objekta i površinama na otvorenom;
  • Na sajtu objekta i na društvenim mrežama.

4. Opšte mere prevencije prenošenja virusa

Opšte mere koje važe za sve ljude i lokacije:

  • Ako imate simptome ili ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom trebalo bi da se testirate i 10 dana ostanete kod kuće.
  • Držite se na najmanje 1,5m razdaljine od drugih u svakom trenutku.
  • Nosite maske preko nosa i usta obavezno u zatvorenom prostoru i na otvorenom ako ste u redu ili na prometnim mestima, ne dodirujte maske rukama, ne skidajte ih pri govoru i često ih menjajte (najmanje jednom dnevno).
  • Često perite ruke sapunom i vodom (alternativno 70% alkoholom), pre konzumiranja hrane i posle korišćenja toaleta, kontakta sa površinama koje se često koriste (kvake, dugmići lifta, gelenderi, novac, prekidači za svetlo, ručke na prozorima), dodirivanja maske, korišćenja javnog prevoza ili taksija.
  • Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje u znak pozdrava.
  • Radite kod kuće što je više moguće.
  • Izbegavajte prometna mesta i kontakte koji nisu od vitalnog značaja.
  • Putujte van špica što je više moguće.

5. Specifične mere za ugostiteljske objekte

5.1. Korišćenje ugostiteljskih objekata

  • Potrebno je da svi ugostiteljski objekti u kojima ima sedećih mesta rade isključivo na rezervacije telefonom ili preko interneta (takođe moguće i na ulazu ako ima mesta) pri čemu je potrebno uraditi “brzu proveru zdravstvenog stanja” (dokument za preuzimanje obezbeđen uz ovaj paket), registrovati podatke za kontakt i dodeliti fiksno sedeće mesto, što važi i za zatvorene i otvorene prostorije.
  • Rezervacije treba ravnomerno rasporediti tokom dana i na određeni period, definišući vreme početka i završetka.
  • Mora se unapred znati koliko zaposlenih je prisutno tokom smene ili radnog dana i evidentirati ko je bio na poslu i kada.
  • Raditi u fiksnim timovima što je više moguće. Ako bude manje promena u osoblju, postojaće manji rizik od prenošenja novog virusa korona u slučaju asimptomatskih ili presimptomatskih zaposlenih.
  • Ako je moguće, obezbedite različita vrata za ulaz i izlaz.
  • Obezbediti pult za prijem gostiju na samom ulazu gde će gosti biti dočekani od strane zaposlenog radi popunjavanja podataka i dezinfekcije ruku sredstvom sa 70% alkohola koje ugostitelj obezbedi.
  • Ugostitelji su dužni da ograniče korišćenje ugostiteljskih objekata samo na fiksna sedeća mesta (visoko ili nisko sedenje).
  • Broj osoba za jednim stolom treba da bude najviše 4 ako su iz različitih domaćinstava i bez ograničenja ako su iz istog domaćinstva.
  • Potrebno je obezbediti najmanje četiri kvadratna metra (4m2) po osobi odn. limitirati broj gostiju na broj jednak površini prostorije podeljen sa četiri.
  • Izbegavati posluživanje po principu „švedskog stola“, ali ukoliko se koristi ovakav način posluživanja, potrebno je obezbediti rukavice za jednokratnu upotrebu (od poliuretana) pored svakog komada zajedničkog escajga (hvataljke, kutlače, kašike, viljuške i sl.).
  • Ako je moguće obezbediti elektronske menije preko sajta ili QR coda na svakom stolu.
  • Temeljno očistiti stolove, stolice i menije svaki put nakon što gosti napuste objekat.
  • Limitirati pušačke zone na prostor na otvorenom.
  • Gostima zabraniti pristup privatnim prostorijama, kuhinjama ili prostorijama za osoblje.
  • Obučiti i nadgledati zaposlene u praćenju poštovanja mera i preporuka.
  • Gostima i osoblju koji se ne pridržavaju preporuka uskratiti boravak u objektu.

5.2. Brza provera zdravstvenog stanja

Svaki zaposleni mora svakog dana da izvrši tzv. “brzu proveru zdravstvenog stanja” pre početka smene (dokument za preuzimanje obezbeđen je uz ovaj paket).

 

Gosti moraju obaviti istu proveru pre ulaska u objekat (unapred pri rezervaciji i/ili na samom ulazu). Ako je odgovor na bilo koje od pitanja potvrdan, ta osoba mora ostati kod kuće ili joj ne dozvoliti ulazak u objekat. Posetioci moraju biti upoznati sa ovim pitanjima pri rezervaciji i na početku posete. Ako osoba ima zdravstvenih problema, poput simptoma prehlade, curenja iz nosa, kijanja, upale grla, kašlja, otežanog disanja, povišene temperature i/ili nagli gubitak mirisa ili ukusa, ta osoba mora ostati kod kuće. Ako neko od zaposlenih razvije simptome tokom dana, treba odmah da ode kući. Svako ko ima simptome, čak i blage simptome, treba da se javi dežurnoj službi kako bi uradio test na novi virus korona što je pre moguće, kako bi se efikasno sprečilo prenošenje virusa i prilagodila organizacija rada objekta i zaposleni vratio na posao u što kraćem roku. U slučaju pozitivnog rezultata testa, očekuje se da svako sarađuje prilikom traženja izvora zaraze i kontakata. Iz tog razloga, poslodavci treba aktivno da promovišu politiku testiranja među zaposlenima.

5.3. Primena mera fizičkog distanciranja

Dužnost ugostitelja je da omogući gostima da bezbedno sede u odnosu na ostale goste i da se neometano kreću kroz ugostiteljski objekat (i propratne prostore na otvorenom) ne kršeći pravilo od 1,5m razdaljine.

Izuzeci:
  • Deca uzrasta do 12 godina ne moraju da budu udaljena 1,5m od ostalih.
  • Ljudi koji žive zajedno u istom domaćinstvu (članovi uže porodice) ne moraju da budu udaljeni 1,5m jedni od drugih.

Mere kojima se osigurava da posetioci mogu da ostanu na razdaljini od 1,5m i da se kontroliše protok posetilaca:

  • Postaviti stolove i stolice u prostoriji na razdaljini najmanje 3m ili tako da svako može da bude na 1,5m razdaljine. Zabraniti pomeranje stolova i stolica i menjanje rasporeda.
  • Zaposleni moraju da drže strogu distancu od kolega i od gostiju.
  • Definisati fiksne rute hodanja kroz objekat i jasno ih označiti. Rasporediti rute na takav način da gosti mogu da se mimoilaze u različitim pravcima, a pritom ostaju udaljeni 1,5m. U suprotnom, omogućiti kretanje u jednom smeru kroz objekat.
  • Neka gosti sačekaju napolju (udaljeni 1,5m), ako nije moguće da čekaju unutra na razdaljini od 1,5m. Ne puštati goste u prostor pre vremena rezervacije.
  • Neka gosti dolaze/odlaze i ulaze/izlaze tako da budu udaljeni 1,5m.
  • U određenim okolnostima providni paravani mogu biti postavljeni u prostorima na otvorenom kao alternativa pravilu od 1,5m.
  • Ograničiti broj gostiju koji mogu da koriste toalet u isto vreme, u zavisnosti od veličine toaleta i mogućnosti za držanje distance (najmanje četiri kvadratna metra po gostu).
  • Kontrolisati broj gostiju koji koriste lift i udaljenost između njih tako što se ograniči broj korisnika na dva u isto vreme (ako je lift toliki da mogu da drže rastojanje od 1,5m) sa jasno obeleženom pozicijom u liftu gde treba da stoje. Ako je lift mali ili tesan: neka se ljudi pojedinačno penju liftom, a silaze stepenicama što je više moguće.
  • Obezbediti da se ljudi neometano kreću kroz prostor i izbegavati zagušenja, na primer tako što će kružna ili automatska vrata stajati otvorena ukoliko je moguće.
  • Smanjiti kontakt na minimum na kasi ili pri plaćanju. To se može postići tako što će ljudi što više plaćati unapred ili beskontaktnim plaćanjem platnim karticama.
  • Instalirati fizičku pregradu (kao što je pleksiglasni / plastični paravan) na servisnom pultu, pultu za informacije, kasi ili na recepciji, kada nije moguće držati razdaljinu od 1,5m.

Specijalista higijene ili javnog zdravlja može savetovati kako najbolje postaviti prostoriju tako da se mere iz ovog paketa ispoštuju. Takav stručnjak može da poseti lokaciju kako bi procenio bezbednost i dao savete o određenim merama u cilju optimalnog funkcionisanja objekta.     

5.4. Primena higijenskih mera

a) Lična higijena

Zaposleni u ugostiteljstvu moraju strogo da vode računa o ličnoj higijeni ruku. Poslodavac je dužan da obezbedi higijenska pomagala za zaposlene (kao što su sredstva za dezinfekciju, maske za lice i rukavice). Objasniti opšte higijenske preporuke na vidnom mestu na više lokacija. Ako postoji prostor za pranje ruku na ulazu, pobrinuti se da svi mogu oprati ruke vodom i sapunom po dolasku i odlasku. Ako nema mogućnosti za pranje ruku, ponudite odobreni dezinfekcioni gel za ruke. Kijati i kašljati u lakat, a ne u ruke. Uvek oprati ruke tekućom vodom i sapunom:

  • ako su vidno prljave,
  • kada su lepljive,
  • nakon posete toaletu,
  • ako ste došli u dodir sa telesnim tečnostima, na primer nakon kašljanja, kijanja ili duvanja nosa,
  • pre i posle pripreme i konzumiranja hrane,
  • pre i posle dodirivanja maske,
  • nakon čišćenja,
  • nakon skidanja rukavica.

Dijagram „Uputstvo za pranje ruku“ takođe je uključen u ovaj paket za preuzimanje. Odštampajte uputstvo i stavite ga na vidno mesto gde se peru ruke. 

 
b) Maske za lice

Svi ljudi koji ulaze u objekat moraju nositi zaštitne maske za lice, preko usta i nosa. Zaposleni u ugostiteljstvu moraju nositi maske uvek tokom radnog vremena. Gosti su u obavezi da nose maske pri ulazu u objekat (i eventualnom čekanju u redu ispred lokala), pri kretanju kroz lokal i komunikaciji sa drugima, a mogu da skinu samo kada sede i konzumiraju hranu ili piće). Dužnost ugostitelja je da tu meru istakne na vidnom mestu i opomene goste koji ne poštuju meru, kao i da odbije goste koji nemaju masku ili im ponudi maske na ulazu.

c) Rukavice

Nošenje rukavica je potrebno u situacijama sa povećanim rizikom od kontaminacije (u kontaktu sa telesnim tečnostima). Koristite rukavice pogodne za zaštitu od mikroorganizama i sledite uputstva za upotrebu na pakovanju. Skinite i bacite rukavice odmah nakon upotrebe. Operite ruke odmah nakon uklanjanja rukavica.

d) Čišćenje objekta

Standardni protokol za čišćenje treba da se upotpuni dodatnim merama specifičnim za prevenciju prenošenja virusa korona. Pobrinuti se da čistač ima svu potrebnu ličnu zaštitnu opremu. Pri čišćenju što više koristite jednokratne materijale koji se nakon čišćenja bace ili materijale koji se nakon čišćenja mogu oprati na barem 60° C i dobro osušiti. Uverite se da su toaleti snabdeveni sa dovoljno sapuna i papira za sušenje ruku. Mesta čestog dodira, poput kvaka na vratima, dugmića, česmi, bankomata i ekrana osetljivih na dodir dezinfikovati nekoliko puta dnevno, kao i stolice, ograde, stolove, toalete itd. Očistiti prostoriju / objekt temeljno redovnim protokolom čišćenja nakon svakog radnog dana. Obezbedite zaposlenima zasebni trpezarijski prostor / sobu za odmor / toalet / svlačionicu itd. gde mogu da budu udaljeni 1,5m i da poštuju higijenske mere.

5.5. Provetravanje

Uverite se da je ventilacija u skladu sa standardnim propisima i smernicama. Propisima bi trebalo da su utvrđeni minimalni standardi ventilacije po prostoru ili površini. Važno je da se sve prostorije u ugostiteljskom objektu provetravaju 24 časa dnevno kroz prirodnu ventilaciju ili pomoću mehaničkih ventilacionih sistema (zamena vazduha novim). Modifikacije sistema mehaničke ventilacije nisu potrebne. Neophodno je pola sata pre početka rada objekta i sat vremena nakon završetka rada, sve prozore otvoriti i prostor dobro provetriti, kao i na svakih sat vremena, po 5-10 minuta. Recirkulacija vazduha (bez odgovarajuće razmene vazduha) kao što je slučaj kod ventilatora i nekih mobilnih klima uređaja, nije dobra zamena za ventilaciju. U tom smislu mogu se koristiti isključivo u kombinaciji sa ventilacijom, usmereni tako da ne prenose vazduh sa jedne osobe na drugu.

6. Dodatne mere po tipu ugostiteljskog objekta

6.1. Ugostiteljski objekti u kojima se služi hrana – kuhinja

  • U kuhinji bi radni prostori trebalo da budu udaljeni 1,5m.
  • Izbegavajte stalna mesta na kojima se putanje ukrštaju, tako da kolege mogu neometano da se kreću udaljeni 1,5m.
  • Zaposleni treba da nose maske sve vreme i peru ruke svakih 30 minuta.
  • Radne površine treba čistiti svakog sata.

6.2. Hoteli

  • Ponuda smeštaja je dozvoljena ali se po potrebi može limitirati broj gostiju u zavisnosti od površine propratnih prostorija (npr. hotelski restorani) obezbeđujući četiri kvadratna metra po osobi.
  • Gosti moraju rezervisati sobu i prethodno potvrditi da nemaju simptome.
  • U slučaju nepovoljnije epidemiološke situacije, limitirati usluge samo na goste hotela ili primati goste isključivo koji ne putuju iz turističkih razloga.
  • Služenje hrane i pića za goste hotela podleže istim merama koje se primenjuju na restorane. Usluga u sobi je dozvoljena i treba da se potencira kad god je to moguće. Tacnu sa hranom treba ostaviti ispred vrata sobe. Pokucajte na vrata i odstupite 2m unazad.
  • Na recepciji i u predvorju hotela obezbediti dovoljno mesta da gosti mogu da poštuju pravilo razdaljine od 1,5m.
  • Sobarica može ući u sobu isključivo nakon odlaska gostiju. U slučaju da je potrebna promena posteljine, peškira i drugih potrepština tokom boravka, organizovati način dostave ispred sobe.
  • Pri čišćenju soba preporučuje se pridržavanje redovnog programa uz obraćanje dodatne pažnje na sanitarne čvorove, površine koje se često dodiruju, kvake, daljinske upravljače itd. Ne preporučuje se prekomerna upotreba sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola, već je dovoljno pravilno čišćenje uobičajnim materijalima.
  • Prilikom napuštanja hotela koristiti što je više moguće beskontaktne načine plaćanja kao što su platne kartice ili fakture.
  • Kartice koje se koriste kao ključ od sobe, dezinfikovati nakon korišćenja.
  • Ako je moguće, napraviti pauzu za provetravanje sobe od 24h između gostiju.

6.3. Restorani brze hrane koji služe hranu “za poneti”

Generalno, objekti brze hrane nude uslugu za poneti ali i primaju porudžbine sa istog šaltera. Zato je važno je obratiti posebnu pažnju za obezbeđivanje mera udaljenosti od 1,5m, u objektu ali i ispred njega.

  • Ako je moguće organizovati naručivanje unapred preko telefona ili aplikacije.
  • Obezbediti odvojene rute za ulazak i izlazak i odvojene redove za poručivanje i preuzimanje porudžbine.
  • Kupci bi trebalo da uđu u objekat samo da bi poručili i preuzeli svoju porudžbinu.
  • Na ulazu i izlazu postaviti sredstva za dezinfekciju ruku.
  • Za mere nivoa rizika 4 i 5 kada je zabranjen ulazak gostiju u objekat, poručivanje i preuzimanje se mora obavljati na ulazu u objekat.
  • Ugostitelj je odgovoran za primenu i nadgledanje ljudi koji stoje u redu ispred objekta, opominjući ih da nose maske i drže distancu.

6.4. Dostavljači na kućnu adresu

Ako se nudi usluga dostave (za obroke i pića), primenjuju se sledeća pravila:

  • Zaposleni u isporuci treba da se drže na udaljenosti od 1,5m od drugih.
  • Porudžbine se dostavljaju na adresu beskontaktno, porudžbina se ostavi ispred vrata, pozvoni i udalji 2m.
  • Dostavljač mora da nosi masku i dezinfikuje ruke između svake dve porudžbine.
  • Hranu ne sme dostavljati niko mlađi od 16 godina.

6.5. Noćni klubovi i splavovi

  • Za mere nivoa rizika 1 i 2, kada je rad ovakvih objekata moguć, sve navedene opšte mere strogo primenjivati.
  • Posebno obratiti pažnju na mere fizičkog distanciranja, maksimalnog broja ljudi kojima je dozvoljen ulaz (četiri kvadratna metra po osobi), kao i korišćenje isključivo sedećih mesta.
  • Muziku smanjiti a živu muziku zabraniti.

6.6. Preduzeća za iznajmljivanje prostorija i konferencijskih sala

Ako ustanova ima jednu ili više prostorija za konferencije i / ili zabave, primenjuju se sledeća pravila:

  • Ne dozvolite veći broj ljudi od jedne osobe na četiri kvadratna metra
  • Dobro provetravati prostorije nakon svakog sastanka
  • Kada služite hranu i piće, primenjuju se ista pravila kao u restoranu, uzimajući u obzir da hrana i piće mogu da se služe i po tipu “švedskog stola”, pod uslovom da postoje rukavice za jednokratnu upotrebu pored svake zajedničke „hvataljke“ i da je obezbeđeno kretanje u jednom smeru i rastojanje od 1,5m.
  • Ako više grupa istovremeno ima konferencije u objektu, te grupe treba držati odvojeno što je više moguće kako bi se izbegle velike grupe ljudi i njihovo mešanje.

U duhu principa saradnje i solidarnosti na kojima je udruženje zasnovano, pozivamo stručnu javnost i naše cenjene članove da doprinesu poboljšanju ove radne verzije predloga. Ako smatrate da imate konstruktivne predloge, kontaktirajte nas popunjavanjem ovog formulara.

Kontaktirajte nas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *